Lounapuistossa on järjestetty vuoden 2023 alkupuolella neljä eri teemaista tapahtumaa. Tapahtumat on järjestetty Lounavoiman ekovoimalaitoksen yhteydessä olevassa vierailukeskus Hehkussa, jossa puitteet tapahtumien järjestämiselle ovat kohdillaan. Tapahtumat ovat osa Lounapuiston ekosysteemin rakentamista, jossa aluetta ja sen toimintaa halutaan tuoda tutuksi kaikille toimijoille. Tapahtumien tavoitteena on ollut saavuttaa yrityksiä ja organisaatioita luoden turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri, jossa voidaan jakaa osaamista ja kehittää yhdessä alueen toimintaa.
Erityisesti yrityksille kohdistettu kiertotalouspäivä avasi tapahtumien sarjan tammikuussa 2023. Päivässä käytiin läpi keinoja toimia kiertotalouden mukaisesti ja ymmärtää mahdollisuuksia, joita kiertotalous voi avata yrityksille. Päivä antoi tietoutta kiertotalouden liiketoimintamalleista (Heikki Sorasahi, YM), alaan liittyvistä EU-säädöksistä ja rahoituksesta (Miia Paananen, Turun Eurooppa-toimisto) sekä tarjosi verkostoitumismahdollisuuksia muiden alan toimijoiden kanssa. Lainsäädännöllisesti tärkeitä teemaan liittyviä lähtökohtia ovat EU:n Green Deal, jonka tavoite on hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä sekä Suomen Ympäristöministeriön kiertotalousohjelma, joka asettaa luonnonvarojen kulutukselle määrälliset tavoitteet vuoteen 2035.
Esimerkkejä kiertotalouden ja liiketoiminnan kohtaamisesta käytännössä päivään toivat CH Bioforce ja Finnfoam. CH Bioforce tekee ylijäämäbiomassasta muun muassa hemiselluloosaa, selluloosaa ja ligniiniä, joita voidaan jatkokäyttää kosmetiikassa tai tekstiilikuiduissa. Finnfoam puolestaan kierrättää vaahtomuovieristeistä uusia eristeiden raaka-aineita. Kierrätysprosessissa käytetään ekologista, hedelmäperäistä liuotinta. Myös Kiertotalouden kehittämiskeskus oli kertomassa toiminnastaan, jossa eri toimijoiden vuoropuhelu ja systeeminen muutos kohti kiertotalouden liiketoimintamalleja korostuvat. Keskus tarjoaa yleisiä palveluita, jotka ovat avoimia julkisen ja yksityisen sektorin toimijoille sekä kärkikohtaisia palveluita teemoinaan infrarakentaminen, talonrakentaminen ja teolliset symbioosit.
Kierrätyslannoitteet ovat yksi potentiaalinen kehityskohde Salon alueella, jossa maatalous on suuressa roolissa ja joka tunnetaan Varsinais-Suomen vilja-aittana. Aiheen merkittävyyden vuoksi työpajasarja toteutettiin yhdessä SYKEn koordinoiman Circwaste -hankkeen kanssa, liittyen teollisten symbioosien edistämiseen Suomessa. Työpaja oli kaksiosainen, jonka ensimmäisessä osassa webinaarissa kartoitettiin kierrätyslannoitteiden nykytilaa ja mahdollisuuksia Varsinais-Suomen alueella. Webinaarin puhujiksi saapui asiantuntijoita LUKEsta ja ELY-keskuksesta, maanviljelijä, kuljetusyrittäjä ja kaksi kierrätyslannoitevalmistajaa (Gasum ja Soilfood). Toinen osa oli tammikuussa 2023järjestettytyöpaja, jossa alan toimijoita koottiin yhteen suunnittelemaan, miten Salon seutu pystyy vastaamaan kierrätyslannoitteiden valmistuksen haasteisiin.
Kierrätyslannoitetyöpajassa keskityttiin kierrätyslannoitteiden elinkaaren ja arvoketjun vaiheisiin. Yleisesti ottaen ns. turhat massat olisi hyvä hyödyntää kierrätyslannoitteiden syötteinä. Keskusteluissa korostui koko lannoitteiden arvoketjun järkevöittäminen ja liiketoimintamahdollisuudet siten, että kaikki osapuolet hyötyisivät. Pohdittiin myös mahdollisuuksia siihen, voisivatko tilat tuottaa nurmibiomassaa syötteeksi biokaasulaitokselle siten, että toiminta tuottaisi liiketoimintaa ja lannoitteita viljelijöille. Eri tahojen asenteet kierrätyslannoitteita kohtaan todennäköisesti muuttuisivat positiivisemmiksi, jos lannoitteiden tuomat konkreettiset hyödyt voidaan todentaa.
Olkeen liittyviä mahdollisuuksia pohdittiin erikseen ja keskustelun perusteella lisätietoa kaivataan muun muassa siitä, mitä pelloille ja niiden hiilensidonnalle tapahtuu, jos olki viedään sieltä korjuun jälkeen pois.
Lounapuisto-hanke ja Salon IoT-kampus tekivät yhteistyötä opiskelijapäivässä helmikuussa 2023. Yhteistyön tavoitteena oli aktivoida ammattikorkeakoulun ja Lounapuiston yhteistyötä. Salon kampuksen tradenomiopiskelijat saivat tehtäväkseen Lounapuisto-hankkeeseen liittyviä tehtäviä. Moni opiskelijaryhmä valitsi aiheekseen viestinnän, johon liittyen saatiinkin hyviä ideoita. Viestintäkanaviksi listattiin erilaisia some-kanavia perinteistä printtimediaa, tv:tä ja radiota unohtamatta. Lyhyet esittelyvideot tai podcastit voisivat olla hyvä idea tuoda aluetta tunnetuksi. Yleisesti kiertotaloustiedon lisääminen ja läpinäkyvä, faktapohjaisen tiedon esilletuominen yritysten ympäristöystävällisestä toiminnasta koettiin tärkeäksi. Alueella voisi tulevaisuudessakin järjestää erilaisia tapahtumia pienemmistä verkostoitumistilaisuuksista messuihin. Laaja yhteistyöverkosto ja yhteistyön eri tahojen (yrityksen, korkeakoulut, asiantuntijat ym.) kanssa nähtiin myös erittäin tärkeänä. Yksi opiskelijaryhmä käsitteli teemanaan Lounapuisto-alueen tulevaisuutta, jossa nähtiin muun muassa uusia kiertotalouteen liittyviä palveluita, oppimista ja keskittymistä biokaasuteemaan.
Helmikuun lopussa järjestettyyn Lounapuistopäivään kutsuttiin alueen yrityksiä verkostoitumaan ja kertomaan toiminnastaan, samaan tapaan kuin Lounais-Suomen jätehuolto Oy (LSJH) järjestää Turussa Topinpuistopäiviä.
Lounapuistopäivän aluksi keskusteltiin yritysten sijoittautumismahdollisuuksista alueelle. Alueen yrityksistä tilaisuudessa esittäytyivät Lounavoima Oy, Kone-Kostamo Oy sekä LSJH. Lounavoima hyödyntää aiemmin eri puolille kuljetetut jätteet lähellä ja toimii kehitysalustana ollen mukana erilaisissa kokeiluhankkeissa, kuten lämmön kausivarastoinnin pilotoinnissa. Kone-Kostamo Oy louhii, murskaa ja jalostaa kiviainesta alueella. Toimissaan yritys on kiinnostunut kiertotalouden mahdollisuuksista yrityksessään. LSJH on toteuttanut kunnianhimoisen kiertotalousvision alueelle tarkoituksenaan muun muassa kehittää alueella uusiutuvan sähkön ja vedyn tuotantoa, lajitteluasematoimintoja sekä tehdä vihreään energiaan liittyviä kokeiluja.
Lisäksi keskusteltiin Salon alueen kehitystyöstä Hiilineutraali Salo ja Next level -hankkeiden kautta. Next level -hankkeessa erityisen tärkeää on tuki pk-yrityksille kiertotalousosaamiseen ja muutosjoustavuuteen liittyen. Hiilineutraali Salo -hanke puolestaan tukee kaupunkia ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteiden saavuttamisessa.
Konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen toivat QPower ja Jyri Salminen Turun yliopistosta. QPower pilotoi yhteistyössä LSJH:n ja Lounavoiman kanssa alueella kaatopaikkakaasujen soveltuvuutta metanointiin. Kokeilu onnistui hyvin ja sen avulla selvisi, että käytetyllä teknologialla kaasu olisi todennäköisesti mahdollista muuttaa liikennepolttoaineeksi. Salmisen esityksessä puhuttiin synteettisestä kaasusta metanolin lähteenä. Vedyn merkitys tulevaisuuden ja vihreän siirtymän raaka-aineena korostuu ja sitä on mahdollista saada synteettisestä kaasusta.
Seuraavaksi Lounapuistossa on luvassa mielenkiintoiset aamukahvit 16.5.23, jossa pääset kuulemaan Turun Yliopiston kiertotalouden professori Oskar Karlströmin puheenvuoroa ja kuulemaan Lounapuiston kehityksestä. Voit ilmoittautua suoraan aamukahveille TÄSTÄ linkistä. Lounapuiston muitakin tulevia tapahtumia pääset seuraamaan pian avautuvassa lounapuisto.fi sivustolla.
Kestävällä kiertotaloudella ja yhteistyöllä pystymme luomaan Suomeen tulevaisuutta.
Noora Salmela, Turku amk
Maarit Jaakola, Turku amk